Biblioteket anbefaler: Bogen "Søstrene"
"Søstrene" er en slægtskrønike om livet i to familier. En velkomponeret, episk fortælling om at gøre op med de fastgroede familiefortællinger for at kunne sætte sig selv fri og skabe sin egen livsfortælling.
Af Merete Larsen-Ross
Bogen er centreret om de tre søstre, Ina, Evelyn og Anastasia på henholdsvis 24, 21 og 19 år. Også kaldet Mikkola-søstrene. De er halvtunesiske og bor i Stockholm sammen med deres mor i et område med nedslidte, brune boligblokke.
De er som oftest overladt til sig selv, for deres mor er sælger og suser land og rige rundt med bilen fyldt med 'ægte' tæpper.
Da vi møder de tre søstre første gang, er de på vej til nytårsfest. Det er Millennnium – 1999 bliver til 2000. Allerede på vej op i elevatoren til festen får vi et indtryk af deres personligheder.
"En nervøs søster, en rolig, en, som igen og igen desperat trykkede på knappen til tredje sal for at få afløb for lidt af den energi, der havde hobet sig op på taxituren herover, og som hun snart ville slippe fri på dansegulvet".
Således bliver vi fra første kapitel hvirvlet lige ind i søskenderelationen – og længere henne i romanen i konkurrencen mellem dem, i jalousien, deres valg i livet. I den videre læsning føres vi længere og længere ind i hele deres slægtshistorie med de traumer og forbandelser, der gemmer sig der!
Fascineret fortæller
Halvtunesiske Jonas bor i det samme område. Jonas er romanens fortæller – og forfatteren, Jonas Hassen Khemiri. Jonas’ møde med søstrene tager afsæt i diskussioner mellem hans forældre, hvorigennem Jonas opsnuser, at hans far har haft en eller anden forbindelse til Mikkola-søstrenes mor. Men han kan bare ikke helt greje på hvilken måde!
Af den grund skærpes hans nysgerrighed, opmærksomhed og fascination over for søstrenes gøren og laden, men også fordi de er brune ligesom ham selv, og så taler de engelsk sammen. De er anderledes! Som årene går, flettes Jonas’ livstråde mere og mere sammen med søstrenes. Det er Jonas forbindelse til søstrene, der er kernen i romanen.
Romanen består af 7 bøger, der løber fra 1991 til 2035. Det er gennem den skiftevise fortælling om søstrenes liv og Jonas' eget liv, at karakteren Jonas, og Jonas Hassen Khemiri, åbner op for fortællingen om sin egen livs- og slægtshistorie. Undervejs i denne frigørelse belyses en række universelle temaer: familie, savn, drømme, erindring, flugt, fremmedgørelse.
Hvorfor skal man læse Søstrene?
I Søstrene formår Jonas Hassen Khemiri at skildre de enkelte karakterer med stor psykologisk dybde og emotionel indsigt. Khemiri byder på sig selv, hvilket gør, at personerne i særlig grad fremstår helstøbte og troværdige.
Romanen føles som én lang samtale om venner, men også som en tv-serie i 7 dele, hvor man som en flue på væggen, afsnit for afsnit, suges ind i familieuniverserne og her eksponeres for et opgør med de fortællinger, der kan være afgørende for individernes selvforståelse og udfoldelsesmuligheder.
Om Jonas Hassen Khemiri
(f. 1978) er en af de Sveriges største samtidsforfattere. Han har udgivet både romaner, essayistik og dramatik.
På dansk er udkommet romanerne Et øje rødt, Montecore, Alt det jeg ikke husker og senest Farklausulen i 2019. For Alt det jeg ikke husker modtog han i 2015 den store svenske litteraturpris Augustprisen.
I august 2024 udkom romanen Søstrene på dansk. For den var han nomineret til Augustprisen 2023.