Litteratur

Biblioteket anbefaler: Bogen "Min Kim"

Eva Tind rammer med “Min Kim” lige i Solar Plexus af den debat om adoption, der er i fuld gang, og som er så vigtig at forstå aspekterne af.

Af Maj Kalfod

Romanen fortæller historien om Min og Nam Sook, der har efternavnet Kim til fælles og derudover kommer til delvist at dele livshistorie, idet de i 1975 lander i Danmark som adoptivbørn. Her skal de nu vokse op som hhv. Gull-Maj og Eva i to forskellige danske familier. 

“Sådan blev vi født: Ud af siden på en metalkrop, ikke presset ud af en stor klump varmt kød som en mindre klump varmt kød”.

Foto: Natascha Rydvald

En grundsorg er altid til stede

Eva-karakteren virker til at være meget tæt på forfatteren Eva Tind, mens jeg kan forstå på interviews med forfatteren, at Gull Maj-karakteren er skrevet sammen på baggrund af flere forskellige adopteredes livshistorier. De to karakterers adoptivforældre er under alle omstændigheder meget forskellige og pigernes opvækst lige så. 

Ikke desto mindre har deres historier, som i løbet af romanen fortælles i brevform og som samtaler mellem dem, mange fællestræk. Fællestræk som de først er blevet klar over sent i livet, og som de som teenagepiger og pennevenner ikke var bevidste om eller helt kunne adressere.

Det er rørende, oprørende og indimellem helt ubærlige ting, de fortæller om livet som adopteret. Hvordan en grundsorg altid er til stede og en følelse af aldrig rigtig at høre til nogen steder er konstant.

Dit liv er mit og mit er dit

Adoption er en god og næstekærlig handling - som adoptivforælder redder du et barn, og som adopteret må du da være taknemmelig over det liv, du har fået, er fortællingen, Eva og Gull Maj vokser op med. 

Børn er ikke en handelsvare, hedder det også. Derfor er det helt tilfældigt, hvilken familie, det enkelte barn ender i, man skal ikke kunne vælge selv.  Eva kunne derfor lige så godt være landet i Gull Majs dysfunktionelle familie eller omvendt. 

De deler skæbne. En skæbne som de på ingen måder har indflydelse på. Og de ender paradoksalt med at føle sig lige præcis som en handelsvare. Deres liv har ingen selvstændig værdi. Dit liv er mit, og mit er dit. De er bare et nummer i rækken af 8.000 andre koreanske adoptivbørn. (1960-2023)

Hvor kommer du fra?

“Et paradoks er, at de fleste, når de møder mig, gerne vil vide, hvor jeg kommer fra og ublu spørger, fordi de mener, de har ret til at kende mine personlige familierelationer, selvom de ikke kender mig. Men hvis jeg siger, at jeg selv gerne vil vide det, mener de fleste med ét, at det ingen betydning har”.

Eva er den bærende fortæller og også den karakter, vi hører mest om. Vi hører derfor også om hendes søgen og møde med sin biologiske familie. Som ikke nødvendigvis (kun) er lykkelig, men også rummer mange facetter.

I programmerne “Sporløs”, hvor adopterede søger efter og genforenes med deres biologiske familie, slutter et afsnit altid med et tårevædet kram som forløsning. Men hvad sker der bagefter? Og hvordan ser ens selvfortælling og videre liv så ud?

I Min Kim får vi optegnet to kvindeliv, der på hver deres måde er evigt forankret i adoptionen som et grundvilkår for deres eksistens. Et grundvilkår, de hver især og på forskellig måde løbende bliver mere og mere bevidste om. Men også et grundvilkår, som de betaler prisen for. 

Bogen rummer flere passager med næsten klinisk information om adoption og er sine steder næsten et aktivistisk skrift med en dyb kritik af både myndigheder, samfund og hele den imperialistiske tilgang Vesten besidder. 

Det kan man være enig eller uenig i, men ligegyldigt, hvilken holdning, du slutter dig til, vil jeg anbefale Min Kim, som en meget vigtig stemme til at give os en bedre forståelse af, hvordan adoption som grundvilkår i tilværelsen opleves. 

Eva Tind river sløret fra vores øjne og lader os gennem Eva og Gull Maj få en flig af de adopteredes grundvilkår i tilværelsen.

Om Eva Tind

Icon Description

Eva Tind debuterede med digtsamlingen do i 2009 og har siden udgivet en række romaner og to digtsamlinger.  

Hendes roman Ophav blev nomineret til DR Romanprisen 2020, og Citronbjerget  fra 2023 fik en meget flot modtagelse både blandt læsere og anmeldere og blev bl.a. nomineret til Jyllands-Postens litteraturpris.

Eva Tind er en af de 8 adoptivbørn fra Sydkorea, der for ganske nylig har sagsøgt den danske stat for brud på deres menneskerettigheder i forbindelse med deres adoption.