Biblioteket anbefaler: Bogen "Det andet sted"
Den canadisk-britiske forfatter Rachel Cusk er aktuel med sin nye roman "Det andet sted", som er direkte inspireret af en kendt erindringsbog fra 1932.
Af Therese West Boardman
Det andet sted foregår langt væk fra civilisationen på kanten af det engelske marskland. Her har en kvindelig forfatter bosat sig sammen med sin mand. De har ombygget et anneks som refugium til besøgende kunstnere, som de kalder 'det andet sted'.
Kvinden inviterer den aldrende og martrede kunstmaler L til at bo i annekset i et tydeligt håb om opmærksomhed og anerkendelse. Kvinden føler sig stærkt forbundet med kunstneren og beundrer ham intenst. Hun håber, at han både vil se marsklandskabets og hendes sande sjæl.
Besøget går dog langt fra efter planen. Kunstmaleren L er rå og brutal i sin afvisning af den midaldrende kvindelige forfatter. Forløsningen udebliver, og hun bliver konfronteret med sin fremskredne alder og aftagende tiltrækningskraft.
Hun drømte om, at L ville male hende, men han afviser hende med forklaringen, at han "ikke kan se hende". Den midaldrende kvinde oplever med andre ord, at hun bliver mere og mere usynlig.
Intenst kammerspil
"Det andet sted" er en intellektuel og filosofisk roman, der udfordrer sin læser. Det dragende psykologiske drama fremstår som et intenst kammerspil om kunst og kunstnere, om frihed, forpligtelser, køn, længsler og (ungdommens) privilegier.
Rachel Cusk er ekstremt velskrivende og syleskarp i sine observationer. Det er dynamikken mellem karaktererne og ikke mindst den kvindelige hovedpersons indre kamp, der gør "Det andet sted" til en yderst læseværdig roman.
Den kvindelige hovedperson beskrives i romanen som et menneske i frit fald, som på afstand betragter omverden: "Jeg var mere i kontakt med det jeg så på, end med det sted hvor jeg rent faktisk befandt mig".
'Det andet sted' i romanen er ikke kun beskrivelsen af kunstnerboligen, men også af den nye livsfase, det udefinerede 'andet sted' i livet, som den midaldrende forfatter skal navigere og finde sig til rette i. En situation den modne læser utvivlsomt vil kunne spejle sig i.
Mabel Dodge Luhan
"Det andet sted" er inspireret af forfatteren Mabel Dodge Luhans erindringer "Lorenzo in Taos" fra 1932, der er en beskrivelse af dengang, hun havde forfatteren D.H. Lawrence boende i sin kunstnerkoloni i New Mexico. Et ophold, der efter sigende ikke gik stille for sig.
I "Det andet sted" kaldes den kvindelige hovedperson derfor ikke uden grund for M og den logerende kunstner kaldes L. Den kvindelige hovedperson henvender sig gennem hele fortællingen i "Det andet sted" til den anonyme "Jeffers". Mabel Dodge Luhan havde sin egen "Jeffers" hun henvendte sig til i sin erindringsbog, nemlig den amerikanske digter Robinson Jeffers.
Om Rachel Cusk
(Født 1967) Hun har skrevet romaner siden 1990'erne, men det er først med hendes romantrilogi Omrids, Transit og Kudos, at hun er blevet et internationalt kendt navn.
I 2021 udkom to af Rachel Cusks tidligere romaner på dansk: Et livsværk (A Life's Work, 2001) og Efterskælv (Aftermath, 2012).