8 iskolde thrills på Filmstriben
Hvis du har fået nok af sommervarmen og har prøvet alt fra kolde drikke til diverse ventilatorer for at køle lidt ned, kommer her et anderledes tip. 8 film, der får det til at løbe koldt ned af ryggen.
Af Mattias Blicher
Lost Highway (1996)
David Lynch’ surrealistiske og kryptiske "Lost Highway" blander horror- og klassiske noir-elementer og skaber en særegen psykologisk thriller, som ikke sådan lige slipper taget i en.
Jazzsaxofonisten Fred bliver mere og mere paranoid efter at have modtaget videobånd, hvor han og konen bliver overvåget på. Efter endnu et videobånd, hvor Fred står ved sin kones lig, bliver han anholdt og anklaget for at have myrdet sin kone.
I fængslet er Fred dog pludselig væk. I stedet har bilmekanikeren Pete taget hans plads, og Lynch’ særlige mareridtlogik får for alvor knald på i, hvad der måske bedst kan beskrives som et portræt af menneskelig galskab.

Aflytningen (1974)
Gene Hackman spiller overvågningseksperten Harry Caul, der bliver hyret til at aflytte et ungt par. Egentlig går Harry ikke så meget op i, hvad klienten vil bruge optagelserne til, men da han får fornemmelsen af, at parret er i fare for at blive myrdet, får han moralske skrupler.
Men lurer der en tragedie om hjørnet, eller er Harry blot paranoid? "Aflytningen! bevæger sig elegant på grænsen mellem virkelighed og forestilling, og filmens overvågningstema er måske endnu mere aktuelt i dag end i 70’erne.

Good Time (2017)
Et filmisk mavesår er måske ikke den mest flatterende beskrivelse af Safdie-brødrenes film, men den er til gengæld rammende. Et bankrøveri går galt, og de to brødre Connie og Nick må på flugt fra politiet.
Nick, der er mentalt handicappet, bliver dog anholdt, og Connie, der spilles formidabelt af Robert Pattinson, er efterfølgende desperat efter at få broren ud af fængslet, mens han samtidig selv skal undgå at blive anholdt.
"Good Time" er en pulserende krasbørstig cocktail bestående af stress, desperation og afmagt - stort set uden et eneste roligt øjeblik.

Chok (1976)
Carol er en ung, men socialt hæmmet kvinde, der bor i London med sin søster. Da søsteren tager på ferie med sin kæreste, er Carol alene i lejligheden – og lidt efter lidt begynder psykiske forstyrrelser at overrumple hende. Hun begynder at hallucinere. Hun hører underlige lyde, væggene slår revner, og hænder rækker ud efter hende.
"Chok" er ikke en gyser i traditionel forstand, men mere et psykologisk studie af en ung kvinde med et problematisk forhold til mænd og sin egen seksualitet. Filmen var Roman Polanskis blot anden spillefilm og blev et slags gennembrud. Sammen med "Den nye lejer" og "Rosemary’s Baby" er "Chok" en del af Polanskis såkaldte lejlighedstrilogi.

The Neon Demon (2016)
I "The Neon Demon" tager Nikolas Winding Refn favntag med modebranchen. Jesse er lige flyttet til Los Angeles for at blive model, og karrieren tager hurtigt fart. I takt med, at Jesses succes og selvtillid stiger, vokser misundelsen og jalousien omkring hende.
Filmen er blevet kaldt en neon-noir, og modebrancen fremstilles som et ondskabsfuldt kvægmarked, hvor man bedøves af sit eget selvbillede og overtales til ydmygende arbejde.

Tre døgn for Condor (1975)
Joe Turner, hvis kodenavn er Condor, arbejder for CIA som analytiker. En dag, da han vender tilbage til sit kontor efter frokost, er alle kollegerne brutalt myrdet. Rådvildheden bliver dog lidt efter lidt erstattet af snarrådighed, og Joe opdager, at mordene er en del af en intern konspiration, og at Joe selv også er et mål.
Joe må overliste sine forfølgere og samtidig prøve at gennemskue deres motiver for at overleve, men hvem kan han stole på? "Tre døgn for Condor" er en klassisk politisk thriller fra 70’erne, der kredser om magtmisbrug og konspirationsteorier.

M (1931)
Peter Lorre spiller skræmmende overbevisende den psykopatiske barnemorder Hans Beckert, der gennem otte måneder hærger Berlin med en række seksualmord på små piger.
Det kommer så vidt, at selv børnenes sanglege handler om den grufulde morder, mens politiet efterforsker forgæves. Til sidst indleder den kriminelle underverden en decideret menneskejagt og får trængt Hans op i en krog, men hvordan behandler man spørgsmål om skyld og retfærdighed, hvis den skyldige er psykisk syg?
Fritz Langs mesterværk "M" bliver i dag anset for en af de bedste film nogensinde.

Holy Spider (2022)
I den iranske by Mashhad finder en række kvindemord sted, og ofrene er fortrinsvis sexarbejere. Den kvindelige journalist Rahimi rejser til byen for at dække sagen, og sammen med den lokale journalist Sharifi opdager hun hurtigt, at morderen formentlig er Saeed, en krigsveteran og familiefar, som mener, at han udfører en hellig mission ved at rense byen for syndige kvinder.
Men er lokalsamfundet og politiet overhovedet interesseret i, at Saeed dømmes for mordene? Ali Abassis "Holy Spider" er baseret på virkelige hændelser, og ved premieren på Filmfestivalen i Cannes i 2022 tog Iran skarpt afstand fra filmen og beskyldte den for at være bevidst fornærmende og en politisk motiveret film.
